Zeytinyağında soğuk sıkım neden önemli?
Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen çok kıymetli bir yağdır. Zeytinin yağa dönüşme aşamaları şöyledir:
Hasat zamanı toplanan zeytinler işlem yapılacak yere ulaştırılır. Zeytinler tartılır ve işlenmek için boşaltılır. İlk işlem olarak, kabuk, dal, yaprak parçacıkları ile kırıntılar ayıklanır. İkinci işlem, yıkama işlemidir. Dal ve yaprak parçacıkları temizlenen zeytinler, toz, kum, taş ve kiri uzaklaştırmak için yıkanır. Yıkanan ve suyu süzülen zeytinler kırıcıya gönderilir. Zeytinler değirmenlerde kırılıp ezilerek parçalanır. Kırma, parçalama işlemiyle zeytinler hamur kıvamına getirilir. Yarı hamur denilen bu pelte şeklindeki madde, bir pompa yardımıyla, yoğurma-malaksör ünitesine aktarılır ve böylece yağ damlacıklarının birbirleriyle birleşerek daha büyük damlacıklara dönüşmeleri ve sızmaları sağlanır.
Bu işlemde, zeytin hamuru karıştırma sırasında sıcaklık en fazla 25-30°C’ye çıkarılırsa bu şekilde elde edilen yağa “soğuk sıkım” denilir.Daha fazla yağ almak için zeytin hamuru 60°C’ye kadar da ısıtılabilmektedir. Uzun süreli ve yüksek sıcaklıkta yoğurma, elde edilecek yağı arttırır ancak yoğurma sıcaklığının önerilen dereceden fazla olması, zeytinyağının değerlerini olumsuz yönde değiştirir.
Sağlıkla kalın.
10.03.2020
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Süzme Yoğurt (1kg) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Damağınızda özlediğiniz yoğurdun lezzetini bulacağınız yapaylaşmışlıktan uzak kültür mayalarından kıvam arttırıcılardan uzak...
243,89 TL -
Karadut Reçeli (450gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Reçel yapmak bizim en keyif aldığımız üretimlerden. Meyvelerin seçiminden temizlenmesine, pişirilme tekniklerine...
179,98 TL -
Keten Tohumu (200gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Keten tohumu, iyi bir bitkisel omega 3 kaynağıdır. Süt, yoğurt, çorba ve...
47,93 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Zeytinyağının asiditesi ne ifade eder?
Zeytinlerin yetiştiği bölgenin havası, suyu, toprağı, zeytin ağacının ve tanelerinin ne kadar sağlıklı olduğu, üretim süreci ve üretim şekli zeytinyağının kalitesini belirleyen unsurlardır. Zeytinyağları üretim şekillerine göre sınıflandırılırlar. Peki zeytinyağı çeşitleri nelerdir, zeytinyağının asiditesi nedir ve neden önemlidir?
-
Zeytinyağını seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Sağlık ve lezzet açısından eşi ve benzeri yoktur zeytinyağının. Çeşit çeşit zeytinyağı raflarda veya pazarlarda yerini alırken, hangisini, nasıl seçmeliyim konusu birçoğumuzun kafasını karıştırır. Peki doğru zeytinyağını seçmek için nelere dikkat etmek gerekir?
YORUMLAR