Şifalı bal üreten çalışkan Kafkas arıları
Dünya üzerinde arıların en önemli gen kaynağı merkezlerinden biri olan Kafkasya, Kafkas arılarının ana vatanı olarak bilinmektedir. Kafkas arılarının, dağ tipi ve ova tipi olmak üzere iki farklı türü bulunmaktadır. Ova tipi Kafkas arıları sarı renge sahipken, dağ tipi Kafkas arıları siyah renge sahiptir ve Kafkas arılarının ün yapmasını sağlayan asıl özellikleri, dağ tipi Kafkas arıları taşımaktadır. Apis Mellifera Caucasica olarak adlandırılan dağ tipi Kafkas arıları, ülkemizde sadece Artvin ve Ardahan’da yetiştirilmektedir.
Aynı zamanda dağ arısı olarak da adlandırılan bu Kafkas arıları, diğer arılara kıyasla oldukça iri görünüme sahiptirler. Tüm arı türleri içinde en uzun dile sahip arılar yine Kafkas arılarıdır. Dil uzunlukları 7,5mm’yi bulabilmektedir. Normale göre oldukça uzun olan bu dilleri sayesinde, çiçeklerin meyve özlerine kolaylıkla ulaşıp, en derindeki nektarları rahatça toplayabilirler.
Kafkas arıları güçlü fiziksel özelliklerinin yanı sıra, sahip oldukları davranış özellikleriyle de ön plana çıkmaktadırlar. En çalışkan arı türlerinden olan Kafkas arıları, yüksek rakımlı bölgelere adapte olmaları, soğuğa karşı çok dirençli olmaları ve kovanlarını dış etkenlere karşı çok iyi koruma özellikleriyle diğer türlere üstünlük sağlamaktadırlar.
Kafkas arılarının yavru veriminin çok yüksek olmasını yanı sıra, çok iyi yavru yetiştirme özelliğine sahiptirler. Oğul verme oranları düşüktür ve bu sayede sayıları azalmaz. Sokma özelliğinde olmayan ve çok uysal olan bu arılar, çok sayıda ve yüksek kalitede bal üretirler. Bunun en önemli nedeni, uzun dil yapılarının yanı sıra yeni besin kaynakları aramada çok başarılı olmaları ve besinleri iyi değerlendirmeye evrilmiş olmalarından kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda, besin depolarını sahiplenmeleri ve verimli kullanmaları üretilen bal miktarını ve kalitesini arttırmaktadır.
Kafkas arıları tarafından üretilen ve Kafkas balı olarak adlandırılan ballar, en lezzetli bal sınıflandırılmasında ön sıralarda yer almaktadır. Lezzetin sırrının, uzun dilleri sayesinde çiçeklerin özlerinin en derinden alınmasından kaynaklandığı bilinmektedir. Ayrıca, yetiştirildikleri bölgelerde hiçbir kimyasal gübre olmadığı için üretilen ballar tamamen doğal ve sağlıklıdır. Bunun yanı sıra, bölgedeki tüm çiçeklerin şifasını taşımaktadırlar. İçerisinde yer alan mineral ve vitaminler sayesinde besleyici açıdan çok zengin olan Kafkas balı, hücre yenilenmesinde aktif rol oynayarak her türlü hastalığın tedavisinde büyük etki gösteren en şifalı gıdaların başında gelmektedir.
Sağlıkla kalın.
29.09.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Lor Peyniri (250gr) - Elif Candar
Vücudun üretmediği ve insan sağlığına oldukça faydalı whey proteini açısından zengin peynir altı suyu ile üretilmiştir. Üretimden çıktığı...
55,38 TL -
Kuru Nane (50gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Sofralarımıza lezzet katan ve mutfakta en çok kullandığımız "Kuru Nanemiz" toplanma,...
72 TL -
Chia ve Keçiboynuzlu Fıstık Ezmesi (1kg) - Mıstık Fıstık
Chia ve keçiboynuzlu fıstık ezmemiz, yüksek kaliteli yer fıstığı, chia tohumları ve keçiboynuzu ile hazırlanmıştır. Bu özel...
384,9 TL
BENZER YAZILAR
-
Binbir derde deva: Keçiboynuzu Pekmezi
Baklagiller familyasına ait olan keçiboynuzundan elde edilen keçiboynuzu pekmezi, sağlık açısından sahip olduğu birçok faydayla dikkat çekmektedir. Harnup pekmezi adıyla da bilinen keçiboynuzu pekmezi, sağlıklı ve doğal beslenmede önemli gıdalardan birisidir.
-
Doğal bal nasıl anlaşılır?
Bal, doğanın yüz binlerce çiçekten kovanlar dolusu arının emeğiyle mucizevi bir şekilde sofralarımıza ulaştırdığı eşsiz bir tat. Bu mükemmel lezzete erişebilmemiz ise bal üreticilerinin çalışmasıyla mümkün oluyor. Ancak maalesef bütün bal üreticileri balı tüketicilere arının doğada ürettiği şekilde sunmuyor. Peki, biz, tüketiciler olarak, doğal balı sahtesinden nasıl ayırt edebiliriz?
-
Öksürüğe çözüm önerileri
Soğuk havalarda ve mevsim değişimlerinde boğazımızda hissettiğimiz gıcık zamanla yerini öksürüğe bırakıyor. Uykularınızın bölünmesine veya önemli görüşmelerinizde zor durumda kalmanıza neden olabiliyor. Öksürüğünüze çözüm olarak evde kendinize neler hazırlayabilirsiniz? Öksürüğe başka neler iyi gelir?
YORUMLAR