Pektin nedir? Evde nasıl hazırlanır?

Pektin hücre duvarında ve bitkilerde hücre içi boşluklarda bulunan kompleks polisakkaritlere verilen isimdir. Baklagiller ve narenciyelerde bol miktarda bulunur. Elma, portakal, greyfurt ve kayısının bol miktarda pektin içerdiği bilinmektedir. Narenciyelerde bulunan lifin yaklaşık %70’i pektindir.
Pektinin en önemli özelliği jel oluşturabilmesidir. Bu nedenle gıda endüstrisinde en çok kullanılan katkı maddelerinden biridir.
Pektinin gıda endüstrisindeki kullanım nedenleri:
· Jelleşmeyi sağlamak: reçel, jöle, marmelat
· Kıvam verme: krem peynir, krema, salça, sos, mayonez
· Meyve tadını arttırma: meyveli yoğurt
· Yapıyı kararlı kılma: dondurma
· Bayatlamayı önleme: fırıncılık ürünleri
· Homojen görünüm sağlama: meyve suları
Ticari pektin elma, limon ve portakalların suları alındıktan sonra geriye kalan posadan elde edilir. Bu posa 50-120 dk süresince 60-100°C’de tartarik, limon ve süt asidi gibi organik asitlerle veya fosfat, sülfat, klorür asidi gibi inorganik asitlerle tepkimeye sokulur. Karışım presten geçirilir ve santrifüj edilir. Süzülen kısım 35-40°C’ye kadar soğutulur ve pH değeri yaklaşık olarak 4,5 yapıldıktan sonra tekrar süzülür ve pektin elde edilir. Pektin neredeyse tüm ülkelerde gıda endüstrisinde kullanılmaktadır ve sağlık için bilinen bir zararı henüz tespit edilememiştir.
Pektini evde kolay bir şekilde kendimizde hazırlayabiliriz.
Evde pektin yapmak için malzemeler:
· 8 adet ekşi yeşil elma
· 2 yemek kaşığı limon suyu
· 4 bardak su
İlk olarak elma kabukları soyulur. Elmalar küçük parçalar halinde doğranır. Kabuklar bir bütün halinde tencereye konulur. Limon suyu eklenerek 15 dk beklenir. Üzerine su eklenip tekrar 15 dk beklenir. Tencere ocağa konularak yaklaşık 40-45 dk suyun yarısı gidene kadar kaynatılır. Elma kabukları çekilir ve tülbent yardımıyla elma suyu süzülür. Kalan su 15 dakika daha kaynatılarak yoğunluğu arttırılır. Hazırlanan pektin derin dondurucuda saklanabilir veya direk reçel yapımında kullanılabilir.
Sağlıkla ve afiyetle kalın…
15.07.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Nar Ekşisi (350gr) - Windy Valley
Organik nar ekşisi, nar meyvelerinin sıkılması ve fermente edilmesiyle elde edilen doğal bir sırdır. Bu lezzetli sos,...
295,9 TL -
Sandviç Ekmeği (4 adet) - 240 Derece
240 Derece'nin 4'lü sandviç ekmeği, sandviç yapmak istediğinizde renklendirici, koruyucu, nem tutucu vb. katkı maddesi içermeyen iyi...
200 TL -
Vişne Işkın Otu Sosu (250gr) - Freya Gurme
Çubuk bahçelerinden topladığımız vişnelerle Mardin ve çevresinden aldığımız ışkın otlarıyla hazırlanmıştır. Vişnenin mayhoş tadı ile ışkın otunun hafif...
445,9 TL
BENZER YAZILAR
-
Havuç tarator tarifi
Çok sevilen ve kolayca hazırlanan mezelerden havuç tarator tarifimizde yalnızca 5 kolay malzeme kullanıyoruz.
-
Kabak çiçeği dolması tarifi
Kabak çiçeği dolması ya da bir diğer ismi ile çiçek dolması; özellikle Türk, Yunan, İspanyol ve Kıbrıs mutfaklarında tüketilen bir çeşit yemektir. Kabak çiçeklerinin kalorisi oldukça düşük olduğu için, diyet ve rejim yapan kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilir. İçerisinde askorbik asit, B1 vitamini ve potasyum bulunmaktadır. Çiçeklerin oldukça lezzetli ve hoş bir aroması vardır ve çiğ olarak da tüketilebilir.
-
Kahvaltılık kinoalı kolay puding tarifi
Sağlıklı beslenmek isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bir besin olan kinoa; Güney Amerika'da yetiştirilmeye başlıyor. Ülkemizde de son yıllarda yerli kinoa üretimi başlıyor. A, B, C, D ve K vitaminleri açısından zengin olan kinoa besin değeri açısından oldukça yüksektir ve glütensizdir.
YORUMLAR