Pancar kvası nasıl yapılır, faydaları nelerdir?
Modern tarım, dondurulmuş gıdalar ve sağlıksız beslenme çoğu insan için yeterli probiyotik alımını kısıtlamaktadır. Yeterli miktarda probiyotik gıdalarla beslenmeyen kişilerde ise sindirim bozuklukları, deri sorunları, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar görülmektedir.
Kvass veya Türkçe’ye uyarlanmış haliyle “kvas” eski doğu Slav dilinde “maya” anlamına gelir. Pancar kvası iyi bir probiyotik gıdadır. Bağırsak florasının dengelenmesini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Laktoz intöleransı semptomlarını azaltır ve alerjenlere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
Pancar çok iyi bir potasyum kaynağıdır ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu nedenle sağlığın korunması için tüketimi çok önemlidir. Ayrıca safra kesesini temizler ve toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
Pancar C vitamini açısından zengin olduğu için pancar kvası da önemli miktarda C vitamini içerir. Ayrıca kemikler, karaciğer, böbrek ve pankreas için gerekli olan manganez açısından da çok zengindir.
Pancar kvası lezzetli ve alışkanlık yapacak bir tada sahiptir. İlk başta azar azar tüketilmesi önerilir. Çünkü vücut çok güçlü bir probiyotikle karşılacaktır.
Pancar kvas nasıl yapılır?
Malzemeler:
· 2 orta boy pancar
· 1 diş sarımsak
· 1 orta boy havuç
· 2 çay kaşığı kaya tuzu
· 1 litre klorsuz, kaynatılmış ve soğutulmuş içme suyu
· 1 çay kaşığı bal
· 1 çorba kaşığı probiyotik kefir
Yapılışı:
İlk olarak suya tuz, bal ve kefir eklenir ardından hepsi eriyene kadar karıştırılır. Pancarlar yıkanıp soyulduktan sonra küp küp doğranarak cam kavanoza veya uygun kapaklı bir kaba alınırlar. Havuçlar çubuk şeklinde doğranır ve sarımsakla birlikte aynı kavanoza konulur. Hazırlanmış kvas suyu kavanoza eklenir. Eğer su yetmezse tekrar tuzlu su hazırlanarak (1 litre su, 2 çay kaşığı kaya tuzu) kavanoza eklenir. Daha sonra kavanozun ağzı çok da sıkı olmayacak şekilde kapatılır ve oda sıcaklığına göre daha serin ve güneş almayan bir yere kaldırılır. 2 gün sonra kapak açılıp gazın çıkması sağlanır ve tekrar kapatılarak 5 gün daha beklenir.
Bekleme süresi sonunda kvas koyu pembe / kırmızımsı bir renge dönüşecektir. Kavanozdan katı parçalar süzülerek ayrılır ve kalan içecek kvas buzdolabına konur. 24 saat olgunlaşma sağlandıktan sonra kvasınızı içebilirsiniz. Pancar kvası buzdolabında 3-4 ay arası saklayabilirsiniz.
Asidik özelliğe sahiptir. Yemeklerle birlikte tüketimi uygundur. Özellikle etli yemeklerle birlikte tüketmenizi tavsiye ederiz.
Afiyetle ve sağlıkla kalın.
18.02.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Havuç (500-550gr)
Organik topraklarda yetişmiş havuçları toplamaya başladık, taze taze evinize getiriyoruz....
46,8 TL38,9 TL -
Organik Pancar (500-600gr)
Antioksidan özelliği, kıpkırmızı rengiyle sofralara renk katan pancarı size getiriyoruz....
40 TL -
Kaya Tuzu (Granül) (195gr) - Eski Tadında
Çankırı kaya tuzumuzu, milyonlarca yıllık oluşum sürecinin sonucu olarak zengin mineral içeriği ile saf ve katkısız olarak...
28,75 TL25,87 TL
BENZER YAZILAR
-
Kırmızısıyla büyüleyen antioksidan sebze: Pancar
Kış mevsimi geldiğinde tezgâhlarda rengi ile dikkati üzerine çeken kıymetli sebzelerden biri pancardır. Pancarla salata, cips, çorba gibi değişik tarifler hazırlayabilirsiniz.
-
Humus tarifi
Tahinle yapılabilecek güzel mezelerden bir tanesidir humus. Protein ve lif kaynağı nohut ile tahinin muhteşem buluşmasıdır. 1 yaşın üstündeki çocuklarınız için de tercih edebilirsiniz. İşte tarifimiz...
-
Hangi meyve, sebze hangi mevsimde yenir?
Doğal yollarla, zamanında yetişen sebze ve meyveler vitamin, mineral ve besin değeri bakımından oldukça zengindir, lezzetlidir. Bu nedenle doğal sebze ve meyveleri tercih etmeliyiz. Ancak bazılarımız hangi sebze ve meyvenin hangi aylarda yetiştiği konusunda yeteri kadar bilgiye sahip değiliz. Eskitadinda.com İçerik Ekibi olarak bu konuyu sizler için araştırdık.
YORUMLAR