Isırgan otu nedir? Faydaları nelerdir?
Isırgan otu ülkemizde neredeyse tüm bölgelerde yetişen yabani bir ottur. Isırgan otunun yaprakları ve gövdesinde içi boş tüpe benzeyen tüyler bulunur. Bu tüyler cildi tahriş eden formik asit, histamin, asetilkolin ve serotonin kimyasallarını içerir.
Isırgan otu içerdiği flavonoid bileşikler ile diüretik etki gösterir. Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağla,r aynı zamanda bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Isırgan otunun diüretik olması böbrek sağlığı içinde çok önemlidir. Mesaneyi enfeksiyondan korur, böbreklerdeki taş ve kumun kolayca dışarı atılmasını sağlar. Isırgan otu diüretik olduğu için prostat kanserine karşı da etkilidir.
Ayrıca, ısırgan otu kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan C vitamini ve demir açısından çok zengindir. Bu nedenle kan dolaşımının sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Bu da kişinin kendisini enerjik hissetmesini sağlar. Kronik yorgunluk ve kansızlığa karşı iyi gelir. Isırgan otu kan dolaşımına yardımcı olduğu için tansiyonu da dengeler.
Isırgan otunun kendini korumak için salgıladığı maddeler kullanılarak alerjik reaksiyonlara karşı üretilen bileşimler elde edilmiştir. Isırgan otu çayı tüketiminin alerjik reaksiyonları azalttığı bilinmektedir. Bor mineralinin kalsiyumun işlevselliğini arttırdığı bilinmektedir ve ısırgan otunda bol miktarda bulunur. Bu nedenle kemik gelişimi ve sağlığı için ısırgan otu önemli fayda sağlar. Isırgan otundan maske ve tonik yapılarak kullanıldığında aknelerin büyümesini azaltır, egzama ve yanıkların tedavisinde kullanılır, kırışıklıkları azaltır.
Isırgan otu çayı nasıl hazırlanır?
Birkaç yaprak ısırgan otu bir su bardağı dolusu kaynamış su içerisinde 5-10 dakika demlenir. Kokusu veya tadı rahatsız edici gelirse nane eklenerek tüketilebilir.
Isırgan otu kökü ve çiçekleri de çay yapımında kullanılabilir. Bir tatlı kaşığı kıyılmış kök, bir su bardağı dolusu suya eklenerek kısık ateşte 5 dakika kaynatılır. Daha sonra ateş kapatılarak çay 5 dakika demlendirilir ve süzgeçten geçirilerek servis edilir.
Bir tatlı kaşığı ezilmiş tohum bir su bardağı dolusu suda haşlanarak üstü kapalı şekilde 10 dakika demlenir. Soğutulmadan servis edilir.
Sağlıkla kalın.
30.05.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Taze Nane (1 demet)
Doğal yetişmiş minik bir nane demeti etrafa yaydığı güçlü kokusuyla kendini belli eder....
39 TL -
Organik Patates (500-600gr)
Kimyasallardan uzak topraklarda üretilen, toprağın tüm vitamin ve minerallerini toplayan ilaçsız olarak üretilen patateslerimizi size getiriyoruz....
36 TL -
Vişne Reçeli (320gr) - Mehmet Sandal
Mehmet Sandal'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Yörede yetişen vişnelerimizle ürettiğimiz reçellerimizin tadı kadar kokusu da sizleri etkileyecektir. Bahçelerimizden...
89 TL
BENZER YAZILAR
-
Saçlarımız için organik boya kullanmalı mıyız?
Gıdalarımızda organik ve yerel üretim, kimyasalsız ürünleri tercih ederken, acaba saç boyalarımızda da organik ürün tercih etmeli miyiz?
-
Yeni bir bitki çayı ile tanışın: Yalancı İğde Çayı
Havaların iyice soğumaya başladığı bu günlerde sıcak içecek tüketimimiz giderek artmaya başladı. Hastalıklardan korunmak ve boğazımızı ılıtmak amacıyla sıklıkla tercih ettiğimiz içeceklerin başında da birbirinden şifalı bitkilerin çayları geliyor. Çok çeşitli faydaları ve lezzetli tadıyla yalancı iğde çayı da bu doğal çaylardan bir tanesi.
-
Faydaları, zararları ve çeşitleri ile çay
Camellia sinensis isimli bitkinin yapraklarından elde edilen ve tarihi bundan beş yüz yıl öncesine dayanan çay, en çok tüketilen sıcak içeceklerin başında gelmektedir. Siyah çay, beyaz çay, yeşil çay, bitki çayları, hangisi daha faydalıdır, zararları var mıdır?
YORUMLAR