Fazla kilo ciddi sağlık problemleri riskini artırıyor.

Fazla kilo ciddi sağlık problemleri riskini artırıyor.

Sadece obezite değil, fazla kilo da ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

 

The Sun İngiliz haber firmasına göre “2015 yılında 4 milyon insan fazla kilo sebebiyle, kansere yakalanarak, kalp krizi geçirerek, diyabet vb. hastalıklardan hayatını kaybetti.” Bu bilgi obez ve fazla kilolu insanların ölçülerinin yıl içinde nasıl değiştiğinin gözlemlendiği küresel bir araştırmaya dayanıyor.

 

Araştırmacılar sağlıklı olmayan vücut kütle indeksi ve bunun getirdiği kalp hastalıkları, diyabet ve kanser gibi sağlık problemlerini inceledi. Bu incelemede, halk sağlığı çalışmalarına rağmen, birçok ülkede çocuk ve yetişkinlerde obezitenin arttığı sonucuna varıldı. Obezitenin yaygınlığı son 30 yılda iki katı arttı ve dünya çapında yüksek vücut indeksi olan 4 milyon kişi hayatını kaybetti ve bu 4 milyonun yüzde 40’ı obez değil sadece fazla kiloluydu. Bu da sadece obezitenin değil, fazla kilolu olmanın da sağlık problemlerine neden olabileceğini gösteriyor. 

 

Bu hikaye nereden geliyor?

Bu çalışma uluslararası birçok enstitü ve üniversiteden araştırmacılar tarafından yapıldı ve New England Tıp Dergisi’nde (The New England Journal of Medicine) basıldı.

 

Bu nasıl bir araştırma?

Bu araştırma fazla kilolu olmanın ve obezitenin tüm dünya üzerindeki yaygınlığının zaman içinde nasıl değiştiğini raporluyor ve bu rapor sonucunda araştırmacılar fazla kilolu olmanın bazı sağlık problemlerine neden olabileceğini buluyor ve bu sağlık problemlerinin yüksek vücut indeksiyle bağlantısını araştırıyor.

 

Araştırma ne içeriyor?

Araştırmacılar 195 ülkeden 68,5 milyon çocuk ve yetişkinin yaşlarına, cinsiyetlerine ve ülkelerine göre hastalık risklerinin yüksek vücut indeksiyle bağlantısını araştırdı. Hastalık riski; fazla kilo nedeniyle ölüm ve engelli olma durumu olarak tanımlandı. Araştırmacılar fazla kilonun sağlık üzerindeki etkisi ve sonuçlarına baktı, aşağıda sıralanan hastalıklarda riskin daha fazla olduğu sonucuna vardı. 

• Kalp ve damar yolu hastalıkları

• Kalp krizi

• Yüksek tansiyon

• Diyabet 

• Kronik böbrek hastalıkları

• Kanser 

• İskelet ve kas sistemi hastalıkları

 

Sonuçlar nelerdir?

2015’te, dünya çapında 107,7 milyon çocuk, 603,7 milyon yetişkinin obez olduğu açıklandı. 1980’den beri, obez olma yaygınlığı 70’den fazla ülkede ikiye katlandı. Günümüzde obezite çocukların yüzde 5’ini, yetişkinlerin yüzde 12’sini etkiliyor. Yetişkinlerde kadınlar arasında daha yaygın.

 

Dünya çapında bulunanlar şunlar:

• 2015 yılında, fazla kilo 4 milyon ölüme ve 120 milyon engelli hayata sebep oldu. 

• Ölümler ise en çok kalp ve damar hastalıkları ve diyabet sonucunda gerçekleşti.

 

Araştırmacılar sonuçları nasıl yorumluyor?

Fazla kilo ve obezite nedeniyle hastalık riskleri ve ölümler dünya çapında arttı ve bu nedenle obezitenin ve fazla kilonun yaygınlığının kontrol altına alınması için çeşitli düzenlemeler yapılmalıdır.

 

Sonuç

- Bu küresel ve geniş çaplı araştırma gösteriyor ki; obezite tüm dünyada çocuk ve yetişkinlerde giderek artıyor ve bu durum çeşitli hastalıklara hatta ölümlere sebep oluyor.

- Birçoğumuz obezitenin kronik hastalıklarla bağlantılı olduğunu biliyorduk. Ancak bu çalışma sadece obezitenin değil, fazla kilolu olmanın da ölümlere ve hastalıklara sebep olabileceğini gösteriyor.

- Obezite ve fazla kilo dünya genelinde, ülkenin gelişmişlik düzeyine bakılmaksızın yaygınlaşmaya başladı. Bu artışın sebebi, fiziksel hareketin azlığı, düzensiz beslenme vb. olabilir. 

- Bu nedenle, bu artışla mücadele etmek için belirli düzenlemeler yapılmalıdır. Hem halk sağlığı hem de bireysel sağlık konularında çalışmalar yapılmalıdır. Aksi takdirde, 21. yüzyılın fazla kilo ve obezite sorunu, 20. yüzyılın sigara sorunu gibi olacaktır.

 

Sağlıkla kalın.

 

05.10.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

×
BU HAFTANIN PLANLI İNDİRİMİ
392,00 TL 294,00 TL
Keçi Sade Yağ - Kapra (175gr)
SEPETE EKLE

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ