Daha sağlıklı beslenmek için 13 basit ipucu
Sağlıklı beslenmenin, bilimsel olarak, çeşitli kronik hastalıkların riskini azalttığı ve sağlığımızı korumada önemli bir yeri olduğu kanıtlanmıştır. Şimdi sizlere sağlıklı beslenmeyle ilgili bazı ipuçları sıralayacağız.
1.Yavaş yiyin
Yemek yeme hızınız, ne kadar yediğinizi ve kilo alma ihtimalinizi etkilemektedir. Tokluk hissini veren hormonun salgısının, beyin tarafından algılanması 20 dakika sürdüğü için yavaş yemek, beyninizin tok olduğunuzu anlaması için gerekli süreyi sağlayacaktır.
2. Tam buğday ekmeğini tercih edin
İçerdiği zengin lif, B vitaminleri, demir, magnezyum gibi çeşitli mineraller nedeniyle işlenmiş buğdayın aksine tam buğday tahılları, başta diyabet, kalp rahatsızlığı ve kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucudur.
3. Listesiz alışveriş yapmayın
Market alışverişine giderken liste yapın ve alışverişe aç gitmeyin. Bilinçli şekilde ve tok karnına alışveriş yapmak daha sağlıklı gıdalar almanıza yardımcı olacaktır.
4. Kahvaltıdan yumurtayı eksik etmeyin
Özellikle sabah yenen yumurta, temel besin maddelerinin en besleyicisi olan proteini, yüksek miktarda içerir.
5. Yeterince su için
Kış mevsiminde ortalama 8-10 bardak su içmek ve yaz aylarında bunu iki katına çıkarmak, sağlığımızı korumaya önemli katkı sağlayacaktır.
6. Kızartma yerine ızgara veya fırın kullanarak pişirin
Gıdaların kızartılması, kalp ve damar hastalıkları ile kanser riskini arttırdığından, ızgara veya fırında pişirilmesi önerilmektedir.
7. Omega-3 ve D vitamini alın
Kemik ve bağırsak sağlığı ile bağışıklık ve sinir sisteminin güçlenmesi için Omega-3 ve D vitamini içeren gıdaları tüketin.
8. Haftada en az bir yeni sağlıklı yemek tarifi deneyin
Haftada en az bir kere yeni bir sağlıklı yemek tarifi denemeyi hedefleyerek, yiyecek ve besin alımlarınızı değiştirip, çeşitlendirebilirsiniz.
9. Sebzeleri önce yiyin
Karbonhidratça zengin bir yemekten önce sebze yemek, kan şekeri seviyenizin düzenlenmesini sağlayarak, sağlıklı beslenmenize katkı sağlayacaktır.
10. Meyvelerin suyu yerine kendisini yiyin
Bir meyvenin kendini yemek yerine suyunu içerseniz içerdiği vitamin, mineral, lif ve antioksidanları tam olarak almamış olursunuz. Bu nedenle meyveyi yiyerek tüketmeyi tercih edin.
11. Egzersiz yapın
Her gün 30 dakikalık egzersiz, kaslarınızı ve kemiklerinizi güçlendirmenin yanı sıra, enerji seviyemizi arttırmaya, kronik hastalık riskini azaltmaya ve daha kaliteli uykuya yardımcı olacaktır.
12. Uykunuzu iyi alın
Uyku yoksunluğu, genellikle iştah artışı ile sonuçlanan iştah regülasyonunu bozarak, kalori alımını arttırıp, kilo almaya neden olur.
13. Sağlıklı yağları tercih edin
Pamuk tohumu, ayçiçeği ve kanola yağı gibi işleme tabi tutulan yağlar, Omega-3 bakımından fakir ve faydası tartışmalı olan yağlardır. Bunların yerine zeytinyağı, fındık yağı, Hindistan cevizi yağı gibi alternatifleri tercih edin.
Sağlıkla kalın.
23.03.2020
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Yumurta (Organik, 10 adet) - Eski Tadında
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş organik...
99,6 TL -
Organik Nar (1kg)
Kimyasalsız topraklarda yetişen nar ağaçlarının harika narlarını size getiriyoruz....
120 TL -
Ballı Badem Ezmesi (200gr) - Mıstık Fıstık
Badem ezmesi, %85 badem ve %15 ham bal içerir. Bu özel karışım, doğallığını ve besleyici özelliklerini koruyarak...
250 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Omega-3 nedir ve hangi besin maddelerinde bulunur?
Sağlıklı yaşam hakkında yapılan çalışmalarda Omega-3’ün önemi sürekli belirtiliyor. Birçok hastalığın önlemesi ve bunların tedavi sürecinde kullanılmasının yanı sıra, kolaylıkla bulabileceğimiz besinleri tüketerek vücudumuz için gerekli olan Omega-3’ü almamız mümkün. Peki Omega-3 nedir?
-
Sağlıklı yağ tüketimi
Çoğunlukla hepimizin yağlar konusunda kafası karışıktır. Neyse ki, yağın önemi sonunda anlaşılmaya başlıyor. Sağlıklı yağ tüketimiyle ilgili bilgileri derledik.
YORUMLAR