Bol vitaminiyle hayatımıza giren kış meyvesi: Kivi
Kivi Çin’de yetiştirilmeye başlanan, 1900’lü yıllarda Yeni Zelanda’dan dünyaya yayılan bir meyve. Avrupa kivi ile daha geç tanışmış. Şu anda Dünya’da en çok kivi üretimini İtalya yapmakta, ikinci sırayı Yeni Zelanda almaktadır. Ülkemizde Marmara ve Karadeniz bölgelerinde son zamanlarda artan şekilde kivi yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Kivi turunçgillere oranla 5 kat daha fazla vitamin içeren bir meyvedir. C vitamini, beta karoten, flavonitler, pektin ve potasyum açısından zengindir. Grip ve solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmamak için tüketilmesi tavsiye edilen meyvelerden birisidir. Kanı sulandırdığı için kan basıncının düzenli olmasına yardımcı olur. Flavonitler çocuklarda kronik hastalıkların gelişmesini önler. Günlük C vitaminini karşılar. Çok fazla vitamin içerdiği için bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.
Kivinin vitamin değerini azaltmamak için bıçak kullanılmamalıdır. Kivinin vitamince en zengin kısmı kabuğunun altıdır. Fakat kesim sırasında bu kısım çöpe gitmektedir. Bu nedenle yumurta gibi tepesi kesilerek kaşıkla yenen kividen maksimum besin değeri alınır. Kivi sert bir meyve olduğu için, tüketilecek kadar kivi elma ile aynı poşete konulursa birkaç gün içinde kimyasal etkileşim sonucu yumuşar. Elma ile aynı tabakta bekletilen kivinin ise çürüyeceği unutulmamalıdır.
Yiyeceklerinizi ve içeceklerinizi kiviyle tatlandırabilirsiniz.
Kivi tek başına tüketilebildiği gibi kolay hazırlanışı ve güzel aroması ile sütlü tatlılarla güzel uyum sağlar. Ayrıca kivili muhallebi ve kivili pelte hazırlanabilir.
Meyve karışımlı bir içecek hazırlamak için de kivi güzel bir malzemedir. Kivi-yoğurt-böğürtlen veya kivi-ıspanak-salatalık karışımını deneyebilirsiniz.
Ayrıca, kivi ile tartlar hazırlanabilir. Kivili-böğürtlenli tart, kivili çikolata kasesi veya kivili kümbet pasta gibi tarifler araştırılabilir.
Sağlıkla kalın.
12.02.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Kivi (400-500gr)
Mevsim meyvelerinden kiviyi de organik olarak size getiriyoruz....
110 TL -
Organik Ispanak (500gr)
Tertemiz topraklarda yetişmiş ıspanakları mevsiminde ve taze taze evinize getiriyoruz....
55 TL -
Organik Salatalık (500-550gr)
Sofralarımıza tazelik veren organik salatalıklarımızı topladıktan sonra hızla size getiriyoruz....
118,8 TL98,9 TL
BENZER YAZILAR
-
Önce hastalıklardan korunun
Hava kapalı, günler kısalıyor, havalar gittikçe soğuyor. Ne canımız bir şeyler yapmak istiyor ne de bedenimiz buna izin veriyor. Her sabah hava daha aydınlanmadan kalkıyor ve işe gidiyoruz. Dönüşümüz ise yine hava kararırken olmaya başlıyor. Bu geçiş mevsiminde sık sık değişen hava şartlarına uyum sağlamak da zor oluyor. Başta soğuk algınlığı olmak üzere bronşit, grip, kuş gribi ve türlü türlü virüsler hasta etmek için kapıda bekliyor. Ancak alınacak birkaç tedbirle hastalıklara meydan okumak mümkün. Doç. Dr. Elif Arı Bakır, kış mevsimini hem ruhsal hem de bedensel olarak sağlıklı geçirmenin yollarını anlatıyor.
-
C vitaminiyle ilgili bilmemiz gerekenler
Mevsim değişiklikleriyle birlikte gelen soğuk algınlıkları ve halsizliklere karşı, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve enerji toplamak için C vitamini kullanılıyor. Özellikle yoğun bir iş hayatı olanlar böyle zamanlarda C vitamini haplarına başvuruyorlar veya evlerine kilolarca portakal ve mandalina alıyorlar. Peki C vitamini nedir, ne faydaları vardır ve hangi besinlerde bulunur?
-
Hangi meyve, sebze hangi mevsimde yenir?
Doğal yollarla, zamanında yetişen sebze ve meyveler vitamin, mineral ve besin değeri bakımından oldukça zengindir, lezzetlidir. Bu nedenle doğal sebze ve meyveleri tercih etmeliyiz. Ancak bazılarımız hangi sebze ve meyvenin hangi aylarda yetiştiği konusunda yeteri kadar bilgiye sahip değiliz. Eskitadinda.com İçerik Ekibi olarak bu konuyu sizler için araştırdık.
YORUMLAR