Balığın tazeliği nasıl anlaşılır?
Balık satın alırken, hangi balığın hangi mevsimde tüketilmesi gerektiğini bilmek kadar önemli olan bir diğer konu ise, balığın taze olup olmadığını anlamaktır. Her yaş döneminde vücudumuz için en önemli gıdaların başında gelen balığın tazeliğini anlamak için aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekmektedir.
- İlk dikkat edilmesi gereken husus, balığın gözleridir. Oldukça parlak ve dışa doğru bombeli gözler, balığın taze olduğunu göstermektedir. İçe doğru girmiş saydamlaşmış donuk gözler ise, balığın bayatlamış olduğu anlamına gelmektedir.
- Bir balığın taze olup olmadığını anlamanız için dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta, balığın solungaçlarıdır. Taze bir balığın solungaçları oldukça canlı kırmızı renktedir. Bayat balıklarda bu renk canlılığını yitirir. Bir satış hilesi olarak solungaçlar kırmızı mürekkeple boyanabilmektedir fakat bu şekilde boyanan solungaçlarda boya akmaktadır. Bu nedenle kırmızılığın akıp akmadığını kontrol etmek de iyi olacaktır.
- Taze balığı ayırt edici bir diğer özellik ise balığın pullarıdır. Taze balıklarda pullar oldukça parlak ve sıkı bir şekilde gergindir. Elinizde dokunduğunuzda yerinden oynamazlar. Bayat balıklarda ise pullar gerginliğini kaybederek dokunduğunuzda elin hareketi yönünde hareket ederler.
- Pulsuz balıklarda da balığın derisine; derinin parlaklığına ve gerginliğine dikkat etmek gerekir. Bayat balıkların derileri soluk ve gerginliğini kaybetmiş şekildedir. Balığın derisine bastırdığınızda içine girip geri eski haline dönüyorsa balık tazedir. Buruşmaya başlamış bayat balıklarda ise, dokunduğunuz yerlerde izler kalmaktadır.
- Tazeliği anlamak için balığın kokusu da bir başka önemli noktadır. Taze balıklar neredeyse kokusuzken, bayat balıklar içerdikleri asit kokusunu yaymaya başlayarak pis bir koku ortaya çıkarırlar.
Tüm bu noktalara dikkat ederseniz, taze ve bayat balıkları kolaylıkla birbirinden ayırt edebilir, böylece taze balık aldığınıza emin olabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
03.10.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Dut Pekmezi (230gr) - Eski Tadında
Saf, katkısız, glukoz veya mısır şurubu içermeyen, tamamen geleneksel yöntemlerle hazırladığımız pekmezimiz için dalındaki iyi dutları topladık,...
117,2 TL105,48 TL -
Rozbif (Katkısız, 125gr) - Etin En İyisi
Rozbif, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. Dana nuar etini tütsü fırınında, ceviz ve meşe odun ateşinde pişirerek hazırladığımız muhteşem...
295 TL -
Dana İlikli Kemik (500gr) - Etin En İyisi
Dana ilikli kemik, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. Kendi hayvanlarımızın sağlıklı kemiklerinden şifa kaynağı ilikli kemikleri çorba ve yemeklerinize...
115 TL
BENZER YAZILAR
-
Omega-3 nedir ve hangi besin maddelerinde bulunur?
Sağlıklı yaşam hakkında yapılan çalışmalarda Omega-3’ün önemi sürekli belirtiliyor. Birçok hastalığın önlemesi ve bunların tedavi sürecinde kullanılmasının yanı sıra, kolaylıkla bulabileceğimiz besinleri tüketerek vücudumuz için gerekli olan Omega-3’ü almamız mümkün. Peki Omega-3 nedir?
-
Balığın ardından yenen tahinin faydaları
Afiyetle yenen balığın ardından sofraya gelen tahin helvasını kimileri adettendir diyerek yer, kimileri ise tadını çok sevdiği için. Peki, nereden gelir bu gelenek, hiç merak ettiniz mi? Balığın ardından yenen helva için, balık öldüğünü anlasın gibi espriler yapılsa da veya boğazda kalan kılçıkların en iyi temizleyicisidir gibi inanışlar olsa da işin aslı başka.
-
Hangi balık hangi mevsimde tüketilmelidir?
Barındırdığı vitamin, mineral ve protein değerleri bakımından insan sağlığı için oldukça faydalı olan balığın türleri, lezzeti, miktarı ve fiyatı mevsimlere göre farklılık göstermektedir. Omega-3 bakımından zengin olan balık, tüketilirken dikkat edilmesi gereken en önemli şey tazeliktir. Mevsiminde tüketilen balık ise hem daha taze, hem daha lezzetli, hem de sağlıklı içeriği açısından daha zengindir.
YORUMLAR