Bağışıklığı güçlendirmek için neler yapılabilir?

Bağışıklığı güçlendirmek için neler yapılabilir?

Aşırı stres, uyku düzeninin bozulması, kirli hava ve birçok etken bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden oluyor. Bağışıklık sistemi zayıfladığında kişi viral enfeksiyonlara karşı savunmasız kalıyor. Alerjik hastalıklara yatkınlık artıyor. Özellikle kış ve sonbahar aylarında zayıflayan bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin birçok yolu var.

 

Sağlıklı ve dengeli beslenme bağışıklık sistemini güçlendirmek için en önemli faktörlerden birisidir. Hazır gıdalar, kalorisi yüksek ama besin değeri düşük gıdalar, tuzlu veya şekerli hamur işleri yerine meyve, yeşil yapraklı sebzeler, balık gibi gıdaların tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirecektir.

 

Güçlü bir bağışıklık sistemi için vitaminler çok önemlidir. Peynir, badem, yumurta, sığır ve kuzu eti iyi bir B2 vitamini kaynağıdır. A vitamini için ıspanak, havuç, kara lahana, balık ve yoğurt tercih edilebilir. Sarımsak, ada çayı ve pirinç B6 vitamini için tüketilmesi gereken gıdalardır. Turunçgiller C vitamini açısından zengindir.

 

D vitamininin en zengin kaynağı ise güneştir. Bu nedenle kış aylarında ara ara kendini gösteren güneşten faydalanmak için yürüyüşler yapmak, egzersiz yapmanın sağladığı faydaların yanında D vitamini ihtiyacımıza da faydalı olacaktır. Yağlı tohumlar E vitamini açısından zengindir. Ceviz, badem, fıstık gibi yemişler ara öğün olarak tüketildiğinde hem E vitamini ihtiyacını karşılarlar, hem de kan şekeri seviyesini dengeler. B-12 vitamini ise başta ıspanak olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde yüksek oranlarda bulunur. Kırmızı et, balık ve süt ürünleri de B-12 vitamini kaynaklarıdır. Ay çekirdeği, balık, hindi eti ve kırmızı et tüketilerek selenyum ihtiyacı karşılanabilir.

 

Yeşil yapraklı sebzeler kaliteli betakaroten kaynaklarıdır. Betakarotenler serbest radikallerle mücadele için çok önemlidir. Çinko bağışıklık sistemi için büyük öneme sahip bir mineraldir. Yumurta, et ve sütte bulunur.

 

Probiyotikler hastalık yapan mikroorganizmaların çoğalmasını engeller, bağırsağın düzgün çalışmasını sağlar. Yoğurt ve kefirde yeterli miktarlarda bulunur. Probiyotikler prebiyotiklerle beslendikleri için pırasa, enginar, patlıcan, soğan ve sarımsak gibi gıdalarla birlikte tüketilmeleri faydalarını daha da artırır.

 

Enfeksiyon hastalıklarına yakalanmamak için spor yapmak da çok önemlidir. Orta şiddetli düzenli olarak yapılan spor soğuk algınlığına, gribe ve alerjik hastalıklara yakalanma riskini düşürmektedir. Ayrıca yeterli uyku ve sıvı alımı güçlü bir bağışıklık sisteminin olmazsa olmazlarıdır.

 

Sağlıkla kalın.

14.02.2019

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.

BENZER YAZILAR

×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

×
BU HAFTANIN PLANLI İNDİRİMİ
392,00 TL 294,00 TL
Keçi Sade Yağ - Kapra (175gr)
SEPETE EKLE

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ