Antioksidan değeri yüksek baharatlardan biri: Kimyon
Kimyon maydanozgiller ailesinden bir bitki türüdür. 30-100 cm boylarında olur ve meyve kapsüllerinin içerisinde iki adet tohum bulunur. Bu tohumlar baharat olarak kullanılır. Hindistan, Meksika, Akdeniz ve Orta Doğu mutfaklarında en çok tercih edilen baharatlardan biridir. Ülkemizde Orta Anadolu’da Eskişehir ve Konya civarlarında yetiştirilir. Yemeklere çok güzel bir lezzet verir, et yemeklerinin vazgeçilmez baharatlarındandır.
Kimyon tam bir vitamin ve mineral deposudur. Tiamin, niasin, piridoksin, riboflavin, folatlar, A, C, E ve K vitaminleri yönünden zengindir. Ayrıca iyi bir beta karoten kaynağıdır. Karbonhidratlar, yağ ve lif açısından da zengindir. Bol miktarda demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor, sodyum ve çinko içerir.
Kimyonun faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
- Yüksek demir içeriğinden dolayı anemi hastalığının doğal ilacıdır.
- Sirke ile karıştırılarak cilde sürülmesi halinde sivilce problemlerini hafifletir.
- E vitamini açısından çok zengindir. Kırışıklık ve sarkmaları önlemeye yardımcı olur. Tam bir cilt dostudur.
- Siyah kimyon yağı ve zeytinyağı karıştırılarak duş sonrası kafaya masaj yaparak uygulandığında saç dökülmesini yavaşlatır.
- Kan şekeri seviyesini dengeleyerek diyabete yakalanma riskini düşürür.
- Karaciğerdeki toksinleri atar.
- Metabolizmayı hızlandırarak sindirimi kolaylaştırır. Vücuttaki toksinlerin idrar yoluyla atılmasını sağlar.
- Çayı yapılarak tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Kusma, ishal, gaz gibi durumları ortadan kaldırır. Böbreklerin sağlıklı çalışmasını sağlar.
- Kimyon kalp sağlığı için önemli baharatlardan biridir. Aşırı kilolu kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada günde yarım çay kaşığı kimyon tüketen deneklerin kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerinde düşüş, iyi kolesterol seviyelerinde artış görülmüştür.
- Kimyon çayı yapmak oldukça pratik ve basittir. 10 tane kimyon tohumu 2 su bardağı suya ilave edilerek kaynatılır. İsteğe bağlı olarak karabiber eklenebilir. İçerdiği C vitamini sayesinde kişiyi kış hastalıklarına karşı korur.
- Her bitkide olduğu gibi kimyonun aşırı tüketimi rahatsızlıklara yol açabilir. Hamile ve emzirme dönemindeki kadınların fazla tüketmesi tavsiye edilmez. İleri derece mide sorunları olan kişiler de kimyonu aşırı tüketmekten kaçınmalıdırlar.
Sağlıkla kalın.
14.04.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Tane Kimyon (80gr) - Eski Tadında
Kendine has kokusu ve yüksek demir içeriği ile bilinen kimyonu yerli kimyon tohumlarından Eski Tadında hazırladık, lezzeti...
90,45 TL81,41 TL -
Toz Kimyon (110gr) - Eski Tadında
Yerli kimyon tohumlarından hazırlanan Eski Tadında kimyonumuzun lezzeti ve içeriği çok öndedir....
79,7 TL71,73 TL -
Tost Ekmeği (1kg) - 240 Derece
240 Derece'nin tost ekmeği, tost ekmeği sevenler ve tost yapmak isteyenler için, hiçbir katkı maddesi içermeden üretilmektedir....
253 TL
BENZER YAZILAR
-
Salça ve çeşit çeşit baharat ile harika bir muhammara
Anadolu'nun sevilen mezelerinden, hem kahvaltılık hem atıştırmalık olarak tercih edebileceğiniz muhammaranın böyle bir tarifini hiçbir yerde gördüğünüzü sanmıyoruz. Mutfakta usta bir annenin ellerinden yıllar içerisinde geliştirilmiş bir tarifi var. Buyrun özel tarifimiz burada...
-
Antioksidan nedir, ne işe yarar?
Sağlıklı besinlerin yararlarından bahsedilirken antioksidan kelimesini sıklıkla duyuyoruz. Bir gıdanın antioksidan özellikte olmasının sağlık açısından oldukça faydalı olduğunu da biliyoruz. Peki, nedir bu antioksidan, ne işe yarar ve neden vücudumuz için faydalıdır?
-
Ekşi ve şifalı baharat: Sumak
Antepfıstığıgiller familyasına ait olan iki-üç metre boyundaki otsu ağaçların meyvesinden elde edilen sumak özellikle doğu mutfağının vazgeçilmez baharatlarından biridir. Tadı oldukça ekşidir. Ve sağlık için birçok faydaya sahiptir...
YORUMLAR